Gevaren met de waterdruk van je CV-ketel

 • Een te hoge Waterdruk in jouw CV-ketel
 • Veelste lage waterdruk in jouw CV-ketel
 • Is het expansievat van de CV-ketel kapot
 • De CV-ketel heeft een bepaalde waterdruk nodig om goed te functioneren. Een te hoge of te lage waterdruk geeft problemen met de CV-ketel. Soms veroorzaakt de waterdruk een storing of verliest het overbodig water uit het systeem.  Als de waterdruk te laag is, wordt er snel gedacht om de CV-ketel bij te vullen. Mocht je vaak achter elkaar water moeten bijvullen, dan kan het zijn dat het expansievat kapot is. 

  Waterdruk van de CV-ketel onder de 1,0 bar

  In de CV-ketel zitten diverse onderdelen die functioneren onder een bepaalde waterdruk. De pomp is bijvoorbeeld één van de belangrijkste onderdeel die waterdruk nodig heeft. Als de waterdruk onder 1.0 bar komt, zal deze niet goed functioneren. Er bestaat dan een grote kans dat de CV-ketel in storing gaat en deze uitvalt. Je kunt dan de druk controleren en deze weer verhogen door de CV-ketel bij te vullen. Een te lage waterdruk kan verschillende oorzaken hebben. Door het opwarmen van het water kan er water verloren gaan. Als er een lekkage is dan zal de druk langzaam afnemen, omdat er water wegloopt uit het verwarmingssysteem. Een kapot expansievat kan er voor zorgen dat de druk afneemt. Als het membraan kapot is in het expansievat, dan vult het expansievat zich met water en kan het niet de drukverschillen meer opvangen.

  koeien

  De gevaren van een te hoge waterdruk

  De waterdruk in de CV-ketel kan ook veel te hoog worden. De druk in de CV-ketel zal hoger worden op het moment dat het systeem opwarmt. Het water "zet uit". Omdat het water in een gesloten systeem zit kan het nergens heen. Daarom zit er aan het systeem een expansievat vast. In dit expansievat zit een "ballon”. Dit wordt ook wel het membraan genoemd. Deze ballon vangt de drukverschillen op. Mocht het expansievat kapot zijn, dan worden de drukverschillen niet meer opgevangen.  Aan de CV-ketel zit een overdrukventiel. Op het moment dat de druk te hoog wordt, zal deze het water laten ontsnappen. Mocht de druk zo hoog worden en kan het er nergens uit, dan kan het zijn dat een leiding kapot springt en het systeem leegloopt. Dit zal enorme waterschade tot gevolg hebben.

  Een kapot expansievat

  Het expansievat hangt vaak in de buurt van de CV-ketel. Sommige mensen noemen het expansievat ook wel het drukvat . Als het membraan kapot is in het expansievat, dan vult het vat zich met water. Mocht je in korte tijd water moeten bijvullen, dan is er een grote kans dat het expansievat kapot is. Doormiddel van een  tik met een metalen voorwerp op de boven en onderkant van het expansievat kun je horen of deze stuk is. Hoor je geen geluidsverschil? Dan is er een grote kans dat deze gevuld is met water en dat het membraan zijn werk niet meer doet. Omdat het systeem het waterdruk verschil niet meer opvangt, kan deze oplopen.  Het is dan raadzaam om op korte termijn het expansievat te laten vervangen.

  Veelgestelde vragen

 • Stuur ons een whatsapp bericht
 • Bel ons op
 • Email ons
 • Start de onderhoudskiezer