Hoe moet ik mijn verwarming bijvullen?

  • Stappenplan voor het bijvullen van mijn CV-ketel.
  • Welke druk moet mijn CV-ketel hebben?
  • Waarom is de druk hoger in mijn CV-ketel als die warm is?
  • Op het hele systeem van een CV-ketel staat een waterdruk. Deze druk is nodig om de CV-installatie goed te laten werken. De druk kan zakken en stijgen. Druk is nodig om normaal te functioneren. Bij het opwarmen van water zal de druk in het systeem stijgen. Om deze drukverschillen in de CV- ketel op te vangen zit er een expansievat vast aan het systeem van de CV-ketelIn het expansievat zit een ballon (membraan)  die de drukverschillen opvangt.  Als de druk te laag is, zal je de verwarming moeten bijvullen met water. 

    Wat is de waterdruk in mijn CV-ketel?

    Normaal is de druk in je CV-ketel tussen de 1,5 en 2 bar. Je kunt dit eenvoudig controleren op de meter die in de CV-ketel zit of op een waterdruk meter die vaak naast de CV-ketel is gemonteerd. Komt de wijzer bij een koud systeem onder de 1,0 bar, dan moet er water toegevoegd worden aan het systeem.  Mocht de druk nog verder zakken, dan zal in de meeste gevallen de CV-ketel uitgaan. Het systeem zal dan weer op druk moeten worden gebracht. Mocht dit vaker voorkomen, dan is het verstandig om te kijken of er ergens geen water lekt.

    Stappenplan om de ketel bij te vullen

     

    Benodigdheden:

    • Vulslang
    • Teil
    • Droge handdoek
    • Wat geduld

    Schakel de CV-ketel uit

    Draai de kamerthermostaat op de laagste stand zodat de CV-ketel uitslaat en wacht tot het hele systeem is afgekoeld.  Heb je een analoge drukmeter?  Zet de CV-ketel uit en haal dan de stekker uit het stopcontact.

    Sluit de vulslang aan

    De vulslang sluit je eerst aan op een tapkraan. Vaak zit er in de buurt van de CV-ketel een kraan gemonteerd of er bevindt zich een wasmachinekraan. Houd het uiteinde boven de teil en draai de kraan langzaam open. De slang vult zich met water, als dit gebeurt is, sluit je het uiteinde aan op de vulkraan van de verwarmingsinstallatie. Hiermee voorkom je dat er tijdens het vullen lucht in de installatie komt.

    Vul het water bij in het verwarmingssysteem

    Op de vulkraan, waar de waterslang is aangesloten, zit een aan- en toevoerknop.  Indien mogelijk, leg de handdoek neer en de teil onder de vulkraan en vulslang. Als je zeker bent dat de waterslang goed gemonteerd zit, draai je langzaam de toevoerknop open. Nu kun je de waterkraan opendraaien en langzaam het water toevoegen aan het systeem. Kijk nu naar de waterdruk meter op de ketel of het analoge exemplaar en wacht tot het systeem rond de 1.8 bar zit.  Sluit dan eerst de vulkraan en daarna de waterkraan. Koppel de vulslang daarna af en ontlucht het systeem.

    Ontluchten van de CV-ketel

    In het CV-systeem kan lucht aanwezig zijn. Op de radiatoren zitten ontluchtings nippels. Deze kunnen open worden gedraaid doormiddel van een driehoeksleutel. Neem de handdoek en de driehoeksleutel mee en loop naar de laagst geplaatste radiator in het huis. Draai de ontluchtingsnippel open en draai deze dicht op het moment dat er water zichtbaar is. Als er alleen nog water uitkomt, is het systeem op die plek ontlucht. Loop zo alle radiatoren langs en werk zo rustig terug naar de ruimte waar de CV -ketel zich bevindt.

    Zet het systeem weer aan na het ontluchten

    Wanneer alles weer dicht is gedraaid en het systeem lucht vrij is, kan je de stekker weer in het stopcontact plaatsen en de CV-ketel weer aanzetten.

    Enkele tips

    Het bijvullen van de CV-ketel is niet heel erg lastig, zolang je de volgende tips in het achterhoofd houdt: De waterdruk mag niet boven de 2,0 bar uitkomen in een koud systeem.

    • Zorg voordat je begint dat alle materialen klaar liggen.
    • Draai de vulkraan van het systeem nooit meer dan een kwartslag open.
    • Ontlucht altijd na het bijvullen de radiatoren.

    Al een onderhoudscontract?

    Het goed functioneren van de cv-ketel blijft niet beperkt tot het bijvullen en ontluchten van de verwarmingsinstallatie. Daarom adviseren wij de CV-ketel goed te laten onderhouden, deze dient minimaal één keer per twee jaar nagekeken te worden door een monteur. Met het periodiek onderhouden van de CV-ketel ben je tevens verzekerd van het behoud van de fabrieksgarantie. Door een onderhoudscontract  op maat af te sluiten bij CV-Zeker, ben je verzekerd van de laagste prijzen en directe hulp bij storingen. Dit is er al vanaf een bedrag van € 6,99 per maand.

    Direct contact

    Wil je een onderhoudscontract afsluiten? Of zijn er nog vragen over het bijvullen van de verwarmingsinstallatie? Of wil je toch eenmalige assistentie bij het bijvullen? Neem voor al deze vragen contact met ons op.

    Hulp nodig?

  • Whatsapp 06-46 50 87 31
  • Wordt vriend van CV Zeker
  • bel: 085 - 483 24 58
  • Mail: info@cv-zeker.nl
  • Stuur ons een whatsapp bericht
  • Bel ons op
  • Email ons
  • Start de onderhoudskiezer