Koolmonoxide vergiftging
Tijdens de verbranding van gas en lucht in jouw CV-ketel ontstaat koolmonoxide/koolstofmonoxide (CO). Als de CV-ketel goed is afgesteld dan is de koolmonoxide in een veilige lage concentratie aanwezig en wordt afgevoerd via het rookgas kanaal naar buiten. Als er wat mis is met bijvoorbeeld een pakking de lucht toevoer, kapot gasblok of een lekkage in de rookgaskanaal. Dan kan het zijn dat de rookgas met de CO ontsnapt en de ruimte waar de lekkage optreed zich vult met koolmonoxide. Als je te lang in deze ruimte zou verblijven, dan loop je een kans op koolmonoxidevergiftiging.
Klik op onderstaande links voor meer informatie
Wat is koolmonoxide en is het zichtbaar?
koolmonoxide is een giftige gas
Tijdens een onvolledige verbranding van een fossiele brandstof ontstaat het giftige gas koolstofmonoxide . Koolmonoxide is niet zichtbaar en is geurloos. Elk jaar vallen er meerdere slachtoffers aan de gevolgen van koolmonoxidevergiftiging. Een te hoge concentratie van dit giftige gas kan wel 250 maal sneller worden opgenomen in jouw bloed dan zuurstof. Per jaar melden zich ongeveer 150 slachtoffers bij de eerste hulp en overlijden er 11 mensen per jaar aan koolmonoxidevergiftiging .
Dat ruimtes zich vullen met CO heeft vaak meerdere oorzaken. Slecht onderhouden CV-ketels, gaskachels geisers en schoorstenen geven vaak een te hoge dosis van dit CO. In combinatie met slechte ventilatie of een lekke rookgaskanaal kan dit tot gevaarlijke situaties leiden. Een goed afgestelde CV-ketel zorgt voor een veilige lage dosis CO en een optimale werking van jouw CV-ketel.
Onderhoud zorgt voor een veiliger CV-ketel
De CV-ketels hangen vaak op zolder, waar weinig goede ventilatie is en de ruimtes soms klein zijn. Zo'n kamer is snel gevuld wanneer er een lek aanwezig is. Omdat er CO tijdens de verbranding vrijkomt in de ketel is het belangrijk om dit te controleren. Bij een te hoge concentratie in combinatie met een lekkage kan het zorgen voor een gevaarlijke situatie. Tijdens het onderhoud word je CV-ketel aandachtig bekeken en waar nodig gerepareerd . Na de inspectie wordt er een rookgasanalyse uitgevoerd ,hiermee meten wij de CO waardes als de ketel in zijn maximale vermogen brand. Deze kan dan worden aangepast waar nodig om te voldoen aan een veilige dosis. Met een onderhoudscontract met je niet alleen verzekerd van hulp bij storingen maar ook zeker van een veilige CV-ketel.
Daarnaast raden wij altijd aan om een koolmonoxidemelder op te hangen, zodat bij een mogelijke ontsnapping van CO de melder zal afgaan
Koolmonoxide dat lekt via het rookgaskanaal
Hoe kan dit?
De rookgassen met CO vanuit de CV-ketel moet worden afgevoerd naar buiten. Daarom zit je HR-ketel aangesloten aan een rookgaspijp. Deze komt uit op het dak en wordt met de buitenlucht meegenomen. Vaak zitten er twee pijpen boven je ketel die verbonden zijn met een broekstuk. Een is voor de afvoer van de rookgassen en de ander voor toevoer van lucht voor de verbranding
Vroeger hadden huizen een open ketel en werd de rookgaspijp aangesloten op dunwandig aluminum. Met de komst van de HR ketel is niet meer voldoende, door de condensvorming van de rookgassen blijft er zuur achter in de rookgaspijp. Dit zuur kan het dunwandige aluminum aantasten en zorgen voor lekkage. Tegenwoordig zie je dan ook vaak dat de rookgasafvoeren aangesloten met dunwandig aluminum of kunstof. Daarnaast is het een noodzaak dat de afvoeren onder afschot zijn gemonteerd en dat bochten zijn gebeugeld bij lange lengtes. Het losschieten van bochten kan zorgen voor een onveilige situatie.
Koolmonoxide in een appertmentencomplex
In oude appartementen zijn de situaties vaak complex. Omdat er vaak oude VR ketels worden vervangen voor nieuwe HR ketels kan er een onveilige situatie ontstaan voor jou of je buren. De ketel is vaak in het beheer van de bewoner en de rookgasafvoeren in het gebouw vaak in beheer van de VVE. Meerdere CV-ketels zijn aangesloten op dezelfde rookgaskanaal. Omdat een VR ketel werkt op trek en HR rookgas uitblaast kan er dus zijn dat de rookgassen van jou CV-ketel in de woning komen van iemand met een VR ketel. Daarom is het zorg dat er voor je overweegt om een nieuwe ketel te kopen in een appartementencomplex goed te overleggen met je VVE of dit wel mogelijk is. Daarnaast moet zeker hier de CO waardes goed zijn omdat de rookgassen op een hogere geleden verdieping via de ketel in de woning kan komen. Daarom moet er ook in deze gevallen nog een terugslagklep worden gemonteerd in de ketel.
Symptomen bij koolmonoxidevergiftiging
Waar moet je opletten
Als je geen melder hebt hangen, is de kans dat je herkent dat er CO gas hangt vrijwel uitgesloten. Door de aanwezigheid van koolmonoxide kunnen er verschillende lichamelijke klachten ontstaan (zie onder):
- Hoofdpijn
- Vermoeidheid
- Duizeligheid
- Bewusteloosheid
- Misselijkheid
- Braken
Bij deze lichamelijke klachten moet er meteen actie worden ondernomen. Verlaat de ruimte en evacueer eventueel medebewoners. Vermoed je dat de ruimte vol staat met giftige stoffen? Ga dan niet naar binnen maar bel 1-1-2. Voor meer informatie kan je terecht op rode kruis en Veiligheid.nl. Zij hebben verschillende artikelen geschreven over koolmonoxide.
Twijfel aan je CV-ketel? Laat deze controleren
Heb je een CV-ketel die al een tijd geen onderhoud heeft gehad dan is het verstandig om je CV-ketel te laten nameten. Wij gebruiken daar speciale apparatuur voor die aangeeft of de ketel nog een veilige hoeveelheid CO uitstoot. Na de meting kunnen wij jou vertellen of de ketel nog goed is of in overleg kunnen wij de ketel afstellen.
Al een onderhoudscontract?
Het goed functioneren van de CV-ketel blijft niet beperkt tot het bijvullen en ontluchten van de verwarmingsinstallatie. Daarom adviseren wij de CV-ketel goed te laten onderhouden, deze dient minimaal één keer per twee jaar nagekeken te worden door een monteur. Met het periodiek onderhouden van de CV-ketel ben je tevens verzekerd van het behoud van de fabrieksgarantie. Door een onderhoudscontract op maat af te sluiten bij CV Zeker, ben je verzekerd van de laagste prijzen en directe hulp bij storingen. Dit is er al vanaf een bedrag van € 6,99 per maand.
Direct contact
Wil je een onderhoudscontract afsluiten? Of zijn er nog vragen over het bijvullen of lekkage van de verwarmingsinstallatie? Neem voor al deze vragen contact met ons op.