Mijn CV-ketel maakt een raar geluid
Bij het opstarten van je CV-ketel zijn verschillende geluiden te horen. Gas wordt ontstoken, water begint te stromen en ventilator en pomp slaan aan. Deze geluiden zijn normaal. Maar wat als je andere geluiden hoort?
Verschillende geluiden in de CV-Ketel
Knallen tijdens het opstarten
Als er tijdens het opstarten van de CV-ketel knallen uit de ketel komen dan zijn dit geen normale geluiden. Dit kan betekenen dat de ontsteekpen of de ontsteekkabel onvoldoende vonk creëren om het gas te ontsteken. Maar de geluiden kunnen ook worden veroorzaakt door te veel of te weinig lucht tijdens de ontsteking. De gas-luchtverhouding is dan niet naar behoren waardoor geen goede verbranding plaatsvindt. Vooral Intergas ketels willen hier wel eens last van hebben als er al een tijd geen onderhoud is gedaan. Zet in beide gevallen de CV-ketel direct uit en neem contact op met een deskundige.
CV-ketel maakt een brommend geluid
Op verschillende plaatsen in de CV-ketel zorgen pakkingen voor water, lucht en gas afdichtingen. Wanneer één van deze pakkingen niet goed afsluit, kan er gas lekken en een verkeerde gas-luchtverhouding ontstaan. De druk in de CV-ketel verandert dan tot wel 50 keer per seconde. Dit kan zorgen voor een brommend geluid. Daarnaast ontstaan er trillingen in de CV-ketel die schadelijk zijn voor andere onderdelen. Meestal is dit te verhelpen door een nieuwe pakking aan te brengen of de gas-luchtverhouding opnieuw af te stellen.Vaak kan een onderhoudsbeurt uitkomst bieden
CV-ketel maakt een tikkend geluid
Het water dat de CV-ketel opwarmt, stroomt door het hele huis. Via leidingen komt het water uiteindelijk bij een kraan of radiator. De temperatuur van dit water kan oplopen tot 75 graden celsius. Daarbij ontstaat er spanning in de leiding. Deze spanning wordt opgevangen door de rubbers waarmee de leidingen zijn opgehangen. Zijn deze rubbers versleten of zijn de leidingen onjuist gemonteerd? Dan kan er een tikkend geluid ontstaan.
CV-ketel maakt een fluitend geluid
Een fluitend geluid ontstaat door een verstopte warmtewisselaar. De CV-ketel werkt dan nog wel maar het opgewarmde water stroomt niet goed door. Daarbij loopt de temperatuur van het water op tot het kookpunt en ontstaat, net als bij een fluitketel, een sissend of fluitend geluid. De ketel zit in zulke gevallen vaak verstopt met magnetiet, een soort ketelsteen. Er zijn chemicaliën verkrijgbaar die magnetiet oplossen. Maar let op: deze chemicaliën kunnen ook pakkingen en rubbers aantasten. Hierdoor zijn fabrikanten terughoudend op het gebruik van deze middelen. Soms vervalt zelfs de garantie. Wij adviseren de warmtewisselaar schoon te maken of te vervangen.
CV-ketel maakt een bonkend geluid
In de meeste gevallen werkt de CV-ketel naar behoren, maar kan het zijn warmte niet kwijt. Hierdoor gaat de ketel inwendig koken. Er ontstaat een luchtbel van stoom en de druk in de ketel zal flink toenemen. Omdat de druk toeneemt, klapt de luchtbel weer in elkaar. Dit kan een bonkend geluid veroorzaken. Als de pomp kapot is zal er geen water meer stromen naar de tapwater punten of radiatoren. Soms maken wij mee dat de radiatoren allemaal zijn dichtgezet. Een kapotte pomp en een compleet dichtgezet systeem veroorzaken beide dat de CV-ketel het water niet kwijt kan en het water aan de kook raakt. Tip: Loop even langs alle radiatoren en draai deze allemaal open.
CV-ketel maakt geluid als de kraan open is
Het is normaal dat je meer geluid hoort als er een aanvraag komt naar de ketel. Tijdens het tappen van water draait de ketel altijd op vol vermogen. De ventilator zal harder moeten draaien en de ontsteking zal aanslaan om het water op te warmen. De temperatuur in de ketel zal omhoog gaan en er zal water rondgepompt worden door de leidingen. Dit zijn allemaal normale geluiden die horen bij de werking van de CV-ketel.
Al een onderhoudscontract?
Het goed functioneren van de CV-ketel blijft niet beperkt tot het bijvullen en ontluchten van de verwarmingsinstallatie. Daarom adviseren wij de CV-ketel goed te laten onderhouden, deze dient minimaal één keer per twee jaar nagekeken te worden door een monteur. Met het periodiek onderhouden van de CV-ketel ben je tevens verzekerd van het behoud van de fabrieksgarantie. Door een onderhoudscontract op maat af te sluiten bij CV-Zeker, ben je verzekerd van de laagste prijzen en directe hulp bij storingen. Dit is er al vanaf een bedrag van € 6,99 per maand.
Direct contact
Wil je een onderhoudscontract afsluiten? Of zijn er nog vragen over het bijvullen van de verwarmingsinstallatie? Of wil je toch eenmalige assistentie bij het bijvullen? Neem voor al deze vragen contact met ons op.