Verhoogd gasverbruik

 • Verbruikgedrag die verhoogd gasverbruik beinvloedt
 • Gasverbruik in de winter en zomer
 • De CV-ketel verbrandt gas om het water op te warmen. Deze opwarming vindt 24 uur per dag en 365 dagen per jaar plaats. Daarom is de CV-ketel de grootste gasverbruiker in het huis. Een nieuwe CV-ketel is in de regel zuiniger dan één van 12 jaar oud.Een verhoogd gasverbruik kan worden verlaagd door aanschaf van een nieuwe CV-ketel.

  Gasverbruik

  Het verwarmen van een huis, is voor het grootste gedeelte bepalend voor het gasverbruik in Nederland. Het gemiddelde gasverbruik in Nederland is ongeveer 1500 m3 per jaar.  Zo'n 75% van het gasverbruik dat een Nederlands gezin gebruikt, is voor verwarming van de woning. Om het water in het huis te verwarmen, wordt ongeveer 20% gas verbruikt. De overige 5% is voor het bereiden van eten.

  Op dit moment is gas ongeveer 3 keer zo duur als elektriciteit. Het rendement bij de verbranding van gas in een CV-ketel is wel uiterst hoog. Dat neemt niet weg om verstandig om te gaan met warm water en verwarming van jouw woning. Er valt namelijk genoeg te besparen op gas.

  Gasverbruik en verbruiksgedrag

  Door op je verbruik te letten, kan je behoorlijk besparen op je gasverbruik. De kachel iets later aanzetten of de temperatuur met een graad lager zetten op de thermostaat, kan al tussen de 5 en 7% schelen op de gasrekening. Zo bespaar je met het aantrekken van een trui al gauw een paar euro op jaarbasis. Daarnaast kan je een modulerende thermostaat aanschaffen. Hiermee zal de CV-Ketel (indien geschikt) een nog beter rendement halen. Met het instellen van een stook menu kan je de CV-ketel uitlaten op het moment dat je niet thuis bent. Sommige thermostaten kunnen ook via de mobiele telefoon op afstand worden bediend.  Korter douchen of een waterbesparende douchekop helpt mee om de gasrekening te drukken. Is je CV-ketel ouder dan 10 jaar? Dan loont het om eens te kijken naar een zuiniger exemplaar.

  koeien

  Gasverbruik in winter en zomer

  In de winterperiode kun je nog het meest besparen op gas, hier wordt ongeveer 80% van het gas verbruikt van de totale gasrekening. In de periode van april tot en met oktober is in de meeste huishoudens de verwarming sporadisch aan. Deze periode wordt de andere 20% van de gasrekening verbruikt. Wel kan dit wat verschillen als de winter wat langer of korter duurt. Het is daarom goed om je CV-ketel te laten controleren voor de winterperiode. Zo weet je zeker dat je geen onnodig gas verbruikt.

  Direct contact

  Wil je een  onderhoudscontract  afsluiten? Of zijn er nog vragen over besparende gasverbruik oplossingen voor de verwarmingsinstallatie?  Neem voor al deze vragen contact met ons op.

 • Stuur ons een whatsapp bericht
 • Bel ons op
 • Email ons
 • Start de onderhoudskiezer